In 2024 nog grotere Keti Koti viering door Het Laagland

Foto: Het Laagland

Op zaterdag 29 juni organiseert Het Laagland, na een goedbezochte eerste Keti Koti viering in Sittard-Geleen, opnieuw een bijeenkomst rond de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863).

Deze dag wordt in de Surinaamse gemeenschap Keti Koti genoemd en staat bij Antillianen bekend als Kadena Kibrá, wat beide ‘verbroken ketenen’ betekent. In andere delen van de wereld wordt deze dag ook wel Emancipation Day genoemd. Het Laagland werkt dit jaar opnieuw samen met theatermaker Nina-Elisa Euson. Zij stelt een theatraal programma samen dat om 17:00 uur start met een gezamenlijke Free Heri Heri maaltijd. Of je nu roots hebt in Suriname, de Antillen of het Caribische gebied of helemaal niet, iedereen is welkom om aan te sluiten.

Opnieuw samenwerking met theatermaker Nina-Elisa Euson

Keti Koti vindt officieel plaats op 1 juli. Voor Het Laagland staat zaterdag 29 juni in het teken van het vieren van cultuur en identiteit en het herdenken van het slavernijverleden. Nina-Elisa Euson, die ook het programma voor de theater-voor-Keti-Koti bijeenkomst in 2023 samenstelde, is op zoek gegaan naar makers met persoonlijke verhalen. Verhalen die ook in 2024 van betekenis zijn en de nasleep van het slavernijverleden zichtbaar maken. Euson: “Dit jaar organiseren we een nog grotere bijeenkomst. Dat kan alleen maar omdat Keti Koti vorig jaar zo goed bezocht werd. Mensen kwamen vanuit Maastricht, Heerlen, Roermond en Venlo naar ons event. Wat blijkt: wij Limburgers vinden het ontzettend belangrijk om stil te staan bij het verleden en tegelijkertijd de vrijheid te vieren, ongeacht welke afkomst je hebt. Iedereen is welkom. Het programma is nog theatraler dan vorig jaar, dus er is voor ieder wat wils. En dat er nu veel meer steden zijn in Limburg die Keti Koti vieren is echt een droom die uitkomt. Wat had ik dat graag gehad toen ik een klein meisje was.”

Een divers programma

Een nieuw onderdeel is de Free Heri Heri maaltijd. Het Laagland maakt hierbij gebruik van het concept Free Heri Heri For All, ontwikkeld door KIP Republic. KIP Republic werkt ieder jaar samen met verschillende instellingen in Nederland om Heri Heri maaltijden aan te bieden. Het Surinaamse gerecht Heri Heri stamt uit de tijd van de slavernij en bevat ingrediënten die de tot slaaf gemaakten op de plantages tot hun beschikking hadden. Een groep vrijwilligers gaat op 29 juni onder leiding van een chef aan de slag met het bereiden van de maaltijd. Deze wordt gratis uitgedeeld aan het publiek (zolang de voorraad strekt). De gezamenlijke maaltijd start om 17:00 uur.

Na deze maaltijd gaat het event van start. Persoonlijk verhalen krijgen de aandacht en er is theater, muziek en dans. Ischa den Blanken (eerder bij Het Laagland te zien in Niet van Hee en Het Meisje en het Water) vertelt over zijn podcast Moksi. In deze podcast schetst Den Blanken een portret van zijn tachtigjarige oma en onderzoekt hij zijn eigen roots.

Ruby Cathalina van dansschool Ruby Pure Latin geeft een salsaworkshop en vertelt over de geschiedenis van deze dans die ontstaan is ten tijde van de slavernij. Anton de Bies (eerder bij Het Laagland te zien in Help, Helikopterouders!) speelt een fragment uit zijn muziektheatervoorstelling over de Curaçaose verzetsstrijder Tula. In deze voorstelling kruipt hij in de rol van de Tula, die in gesprek gaat met zichzelf om de doorwerking van de slavernij in het heden te laten zien. De band Maxime X Glynn sluit de avond af.

Iedereen is welkom

Keti Koti vindt op zaterdag 29 juni plaats in museum Het Nieuwe Domein, locatie Kapittelstraat in Sittard. De inloop start om 16:00 uur. Om 17:00 uur start de gezamenlijk Free Heri Heri maaltijd. Het programma duurt ongeveer tot 21:00 uur. De bijeenkomst is gratis en aanmelden is niet nodig.

Cookieinstellingen