D’n Um geit nao Beeg!

Voor ‘het eerst sinds 50 jaar’ is een schutterij uit de gemeente Sittard-Geleen erin geslaagd om het Oud Limburgs Schuttersfeest te winnen: Schutterij Eendracht uit Grevenbicht-Papenhoven neemt d’n Um mee naar huis.

En voor het eerst sinds 1878 keert d’n Um terug in Grevenbicht. In 1878 wist Schutterij Heilig Kruis deze hoogste schutterseer in de wacht te slepen.
Toegegeven: Sittard-Geleen bestond vijftig jaar geleden niet als gemeente en de kerkdorpen hadden toen nog allemaal hun eigen burgemeester en gemeenteraad. 
Maar sinds de herindeling een feit is worden de verrichtingen van de schutterijen uit deze gemeente – het zijn er 10 – met veel belangstelling gevolgd, zeker tijdens een Oud Limburgs Schuttersfeest.
Het eindkavelen op het OLS-terrein in Stramproy begon vanochtend om 11.00 uur en was weer ongemeen spannend. Van de drie resterende Belgische schutterijen hielden de zes van Sint Sebastiaan uit Huibrechts-Lille het langste stand. Na hun afscheid maakten nog 14 Nederlandse schutterijen kans op d’n Um.
Na de middagpauze werd er verder geschoten op bolletjes van 1×1 cm. In de finale wist het zestal van Eendracht de zenuwen het beste in bedwang te houden. Van de laatste drie viel als eerste Sint Lambertus uit Helden af. Sint Martinus uit Bree viel als laatste af en daarmee ‘geit d’n Um nao Beeg’!
In 2014 is het dus aan schutterij Eendracht om de 128e editie van dit groots(t)e schuttersfestijn te organiseren. Binnen de gemeente bestaat er dan een berg ervaring met het organiseren van grote schuttersevenementen. Immers: in 2012 was het aan Sint Joseph uit Buchten en dit jaar is het aan Sint Salvius uit limbricht om het Zuid Limburgs Federatiefeest te organiseren. Het OLS is weliswaar bijna 3x zo groot, maar de basis is er.
En aanstaand weekend, tijdens het ZLF2013 in Limbricht, kunnen de mannen en vrouwen van Eendracht Grevenbicht vast en zeker rekenen op veel applaus!
De winnaars van het OLS uit de huidige gemeente Sittard-Geleen.
2013 – Grevenbicht Eendracht
1963 – Limbricht St. Salvius
1959 – Limbricht St. Salvius
1936 – Krawinkel-Geleen St. Antonius
1929 – Obbicht St. Willibrordus
1900 – Born St. Martinus
1898 – Born St. Martinus
1878 – Grevenbicht Heilig Kruis
Cookieinstellingen