Eindexamens voor groot deel scholieren klaar

Voor het grootste deel van de ruim 198 duizend middelbare scholieren die dit jaar eindexamen doen, is de zomervakantie aangebroken. Een enkeling moet volgende week nog aan de bak, maar voor de rest zitten de tot nu toe belangrijkste dagen uit hun schoolcarrière erop.

Maandag en dinsdag moeten alleen havisten en vwo’ers die Fries, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch hebben gevolgd nog examens maken. Het vwo heeft daarnaast ook nog muziek op het programma staan.
Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen vrijdag opnieuw maar weinig klachten binnen. In totaal ging het om ruim zeshonderd meldingen, zegt een woordvoerder. “Ik denk dat vandaag vooral heel veel leerlingen zoiets hadden van ‘jeeh vakantie’ en daarom niet hebben geklaagd. Misschien komt dat dit weekend nog.” 
Vrijdag stonden bovendien alleen bijvakken op het programma. Vwo’ers gingen aan de slag met Latijn, havisten kregen muziek voorgeschoteld en een enkeling op het vmbo deed examen Fries of Arabisch.
Het totaal aantal klachten komt op iets meer dan 107 duizend, veel minder dan de 147 duizend van vorig jaar. “Dat komt vooral omdat er toen examens gestolen waren, waar veel mensen over klaagden”, aldus het LAKS.
De eindexamenkandidaten kunnen nu even op adem komen. De uitslagen worden bekend op 11 en 12 juni. Mocht de vlag niet direct uit kunnen, dan volgen een week later de herkansingen.
Door: Novum
Cookieinstellingen