Fakkelen wegens onderhoudsstop ammoniakfabriek

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vroeg in de ochtend van 4 mei neemt OCI Nitrogen haar ammoniakfabriek AFA3 uit bedrijf voor de vierjaarlijkse onderhoudswerkzaamheden (turnaround).

Daarvoor moet de installatie geheel gasvrij worden gemaakt. Dat gebeurt door te fakkelen en gaat mogelijk gepaard met enkele uren licht- en geluidoverlast.

Wat is fakkelen?

Fakkelinstallaties dienen om gassen die niet in een fabriek kunnen worden verwerkt te verbranden. Daarmee wordt voorkomen dat deze gassen in het milieu terechtkomen. Meestal wordt er gefakkeld omdat een fabriek weer in bedrijf wordt genomen na te hebben stil gelegen, bijvoorbeeld als gevolg van een onderhoudsstop. De leidingen worden dan schoon geblazen met gassen, die uiteindelijk via de fakkelinstallatie worden verbrand. Ook kan het zijn dat een fabriek door een storing plotseling uit bedrijf moet worden genomen. De gassen die dan nog in de leidingen zitten, worden dan richting de fakkel geleid. Datzelfde gebeurt als de gassen in de fabriek niet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Ook dan worden ze verbrand. Fakkelen is dus een voorziening om fabrieken veilig te laten draaien.

Eventuele klachten kunt u melden via de Milieuklachtenlijn van Chemelot: 0800 – 022 33 63.

Cookieinstellingen