Hoogbejaarde breisters haken en breien fraaie droomdeken

Zo’n 150 vrijwilligers van Stichting de Regenboogboom bezoeken regelmatig kinderen in ziekenhuizen door heel Nederland.

In Limburg bezoeken ze ook het Blijf van mijn Lijfhuis en het Moederhuis. Verder leggen ze huis- en schoolbezoeken af.

Een van die 150 vrijwilligsters is Liny Coenen-Jetten. Ze is al 10 jaar actief voor de stichting. “We bezoeken overal waar dat nodig is kinderen die het moeilijk hebben, die ziek zijn of zich door moeilijke omstandigheden niet prettig voelen. We willen hen wat steun bieden. Samen kijken we dan vooral naar de dingen die mooi en waardevol zijn en die wel goed gaan.”

Ook bezoekt zij namens de Regenboogboom sinds een jaar oudere bewoners van verzorgingstehuizen, want ook zij kunnen vaak wel wat steun gebruiken, “bijvoorbeeld bij het verwerken van verdriet waar zij soms erg lang in blijven hangen”, zegt Liny. “Wij geven kinderen en ook zieke ouderen een kristal en een (droom)deken, zoals onlangs 150 bewoners van verzorgingstehuis Lemborgh tijdens NL Doet en 70 bewoners van kleinschalig wonen in Hoogstaete. De dekens worden gemaakt door ongeveer 200 vrijwilligsters in heel Limburg.” Gemiddeld zitten er zo’n honderd uren werk in één deken.

Ook in Zorgcentrum Hoogstaete in Sittard breien en haken vrijwilligers droomdekens voor de Stichting. De dames Karel, Boessen, Van Herten, Schurgers, Poyck en Janssen – gemiddeld 90 jaar oud en goed voor naar schatting vier eeuwen brei-ervaring – doen dat inmiddels al vier jaar samen met vrijwilligster Els Claessens en de activiteitenbegeleidster Toos Janssen.

Ditmaal hebben ze een wel heel bijzondere deken gemaakt, waarin wel 1300 uren werk zit. Het is een deken die druk bezet is met dierenfiguren. “Ik vind het net een schilderij”, zegt Liny. Ze stelt de dames voor om deze deken een speciale bestemming te geven en het als wandkleed op te hangen in een Blijf van mijn Lijfhuis. “Daar is voor kinderen wel behoefte aan wat vrolijke decoratie”. Het breiteam vind dat een prima idee.

Zo werken vrijwilligers die zorgen voor een leuke en zinvolle tijdsbesteding voor ouderen met die ouderen samen om jonge kinderen die dat nodig hebben een beetje steun te geven.

Cookieinstellingen