Eerste vaatje(s) haring onder de hamer

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Liefhebbers van haring kunnen de komende tijd hun hart weer ophalen. Vanaf vandaag is ‘ie er namelijk weer, Hollandse Nieuwe.

Met de veiling van het eerste vaatje, dinsdagmiddag op de Scheveningse visafslag, gaat het haringseizoen officieel van start. Vanaf woensdag is de haring overal in het land te koop.

Het Nederlands Visbureau organiseert de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretier en liedjesschrijver Claudia de Breij zal als beschermvrouwe van deze stichting de cheque in ontvangst nemen. De stichting Mag Ik Dan Bij Jou wil bijdragen aan de veiligheid en geborgenheid van kinderen met kanker tijdens hun behandeling in het ziekenhuis door met een Nationaal Mag Ik Dan Bij Jou Fonds een financieel vangnet te bieden, zodat ouders er zo goed mogelijk voor hun zieke kind kunnen zijn.

Ook in Sittard-Geleen veiling eerste vaatje haring tijdens Maatjestref

In Sittard-Geleen wordt sinds 2013 ook elk jaar het eerste vaatje Hollandse Nieuwe – maatjesharing – geveild, waarbij de opbrengst ten goede komt aan het goede doel. Dat gebeurt tijdens de zogenaamde Maatjestref. De afgelopen jaren waren de Eline Foundation, Stichting ALS Nederland, Nationaal MS Fonds, Stichting Wens in Beweging – Uw Wensambulance, Èngele van Zitterd-Gelaen en vorig jaar de CliniClowns de goede doelen van deze veiling.

Dit jaar gaat de opbrengst van de Maatjestref naar het Toon Hermans Huis in Sittard.

Het eerste vaatje wordt vrijdagavond op het terras van De Limbourg op de Markt in Sittard door twee veilingmeesters bij opbod verkocht: burgemeester Sjraar Cox en zijn Valkenburgse collega Jan Schrijen gaan dan hun best doen om voor een zo hoog mogelijke opbrengst te zorgen.

Cookieinstellingen